IJsselderby prooi voor 's-Heerenbroek in Wilsum: 1-3

De mannen van ’s-Heerenbroek 1 hebben ‘hun’ dorp zaterdagmiddag een goede dienst bewezen. In de IJsselderby tegen Wilsum wisten de mannen van Wim Groen namelijk drie keer te scoren en dat bleek na negentig minuten voetbal, vol gezonde strijd en passie, uiteindelijk voldoende voor de volle buit. Met nog drie speelrondes in het vooruitzicht bezet ’s-Heerenbroek daardoor momenteel de tiende positie op de ranglijst.

De vorige editie van de IJsselderby, toendertijd in ’s-Heerenbroek, werd uiteindelijk een prooi voor Wilsum: 0-2. ’s-Heerenbroek was dus op voorhand al gewaarschuwd voor de gastheren uit het Oranjedorp. Dat men deze waarschuwing ter harte genomen had lieten de bezoekers na een dikke twintig minuten voetbal zien. Nadat een eerdere kopbal van Robert Palland uit een vrije trap nog op de lat belandde, viel deze treffer enkele minuten later alsnog. Een vrije trap werd door Sander Pelgrom het welbekende zestienmetergebied ingepompt. Tegen deze bal wist Robert Palland wederom zijn hoofd te zetten, waardoor het leder prompt voor de voeten van de volledig vrijstaande Gert Kwakkel viel. Kwakkel faalde niet op zo’n 8 meter van de goal en schoot de bevrijdende 0-1 voor ’s-Heerenbroek hard tegen de touwen.

Tegenover deze treffer kon Wilsum in de eerste helft slechts één gevaarlijk moment stellen. Gert Jan Sollie, de aanvoerder van Wilsum, werd gelanceerd door de Bas de Raad van Wilsum. Voordat hij echter de trekker over kon halen op zo’n 12 meter van het doel van Jelmer Visscher, wist laatste man Pelgrom ternauwernood redding te brengen door de inzet tot corner te verwerken. Enkele minuten na deze mogelijkheid voor de thuisploeg stond het ineens 0-2 voor ‘s-Heerenbroek. William Dekker beproefde zijn geluk na een individuele actie vanaf een meter of 20. Zijn inzet leek op het eerste gezicht ongevaarlijk en zeker houdbaar. Dit dacht doelman Ten Hove van Wilsum zichtbaar ook, daar hij in de veronderstelling was dat de bal langs de paal over de achterlijn zou gaan. Niets bleek echter minder waar; de inzet van Dekker verdween plots via de voor ’s-Heerenbroek gunstige kant van de paal in het doel: 0-2. Zo beging Ten Hove, die in het verleden ook nog de ’s-Heerenbroeker clubkleuren heeft verdedigd, een forse blunder waarmee hij volgens menig ’s-Heerenbroeker liet zien dat hij diep van binnen nog steeds een groen hart heeft.

Zo ging ’s-Heerenbroek met een comfortabele 0-2 voorsprong rusten en daarmee leek geen vuiltje aan de lucht. Toch was het spelbeeld volledig anders toen de rust voorbij was en het scorebord aangaf dat de 55ste minuut inmiddels was ingegaan. Op datzelfde scorebord prijkte namelijk een 1-2 stand en op het veld was zichtbaar dat ’s-Heerenbroek lang niet meer het overwicht had wat het in de eerste helft wel had. Na zo’n vijf minuten voetbal in de tweede helft kreeg Jan van Spijker aan de zijlijn teveel tijd en daarmee te lang de gelegenheid om een voorzet af te leveren op Jurre Heldoorn. Heldoorn pakte dit cadeautje met twee handen aan en prikte de bal met de nodige precisie langs Jelmer Visscher: 1-2. Zo was de marge plots verkleind tot één en rook Wilsum bloed. ’s-Heerenbroek oogde in deze fase van de wedstrijd even slap en aangeslagen. Dit had ook nog bijna de gelijkmaker tot gevolg. Een lange bal werd niet goed ingeschat door de ’s-Heerenbroeker defensie waardoor spits Kaminyoge van Wilsum alleen op doelman Visscher af mocht stevenen. Zijn lob over de doelman miste echter de nodige precisie, waardoor deze inzet niet de vurig gehoopte 2-2 opleverde voor Wilsum.

Na deze kans leek ’s-Heerenbroek zich te beseffen dat alle zeilen bijgezet moesten worden om de overwinning alsnog over de streep te trekken. De bezoekers begonnen weer meer van zich af te bijten waardoor er ook aan de andere zijde van het veld weer de nodige kansen ontstonden. Uiteindelijk zou na een dikke zeventig minuten voetbal de verlossende 1-3 voor ’s-Heerenbroek vallen. Na een lichte overtreding op Wilhelm Kroeze kreeg ’s-Heerenbroek een vrije trap op zo’n twintig meter van het vijandelijke doel. Omdat Sander Pelgrom zich al reeds had laten wisselen met een blessure, ontfermde Marcel v/d Kolk zich over deze bal. Enkele seconden later zou blijken dat dit een geniale zet zou zijn. Van der Kolk ramde de bal op volle snelheid tussen de palen, recht op keeper Ten Hove af. Laatstgenoemde kreeg zijn handen echter niet goed genoeg achter de kiezelharde inzet, waardoor de bal uiteindelijk via de binnenkant van de paal alsnog in het doel belandde: 1-3. Wederom was ’s-Heerenbroek dus wat hulp nodig van de goalie van Wilsum, maar de ontlading was er bij de groenhemden niet minder om.

Met deze treffer haalde ’s-Heerenbroek de angel uit de wedstrijd. Wilsum leek zich na deze treffer al snel neer te leggen bij de komende nederlaag en de meeste ’s-Heerenbroekers hadden simpelweg niet meer de puf om nog verder door te drukken. Dit had tot gevolg dat de stand de laatste tien minuten ongewijzigd bleef en dat de uitstekend leidende scheidsrechter uiteindelijk na 90 minuten voetbal het verlossende eindsignaal gaf. Door deze overwinning revancheerde ’s-Heerenbroek zich grotendeels op de eerdere nederlaag van dit seizoen tegen Wilsum.

Aankomende zaterdag 5 mei, beter bekend als Bevrijdingsdag, staat er geen competitiewedstrijd gepland voor ’s-Heerenbroek. Voor een ieder die de manschappen van ’s-Heerenbroek dan alsnog graag aan het werk wil zien; het overgrote deel van hen zal naar alle waarschijnlijkheid in de binnenstad van Zwolle te bewonderen zijn waar zij de nodige andere kunsten zullen tentoonstellen. Een week later, op zaterdag 12 mei, speelt ’s-Heerenbroek wel weer gewoon voetbal. Dan zal de uitwedstrijd tegen hekkensluiter HFC Storica op het programma staan. Aanvang van de wedstrijd zal om 14.30 uur zijn in Zwolle.

Bedankt voor het lezen en tot ziens!

zaterdag 20 oktober 2018
SVV '56