's-Heerenbroek delft wederom het onderspit tegen Zalk: 1-0

’s-Heerenbroek is er afgelopen zaterdag niet in geslaagd om koploper Zalk punten af te snoepen in één van de twee IJsselderby’s. De koploper had aan één doelpunt, halverwege de eerste helft, genoeg om de drie punten in eigen huis te houden tegen de groenhemden van trainer Wim Groen. Hierdoor komt de titel voor Zalk weer een stuk dichterbij, terwijl voor ’s-Heerenbroek het seizoen als een nachtkaars uit lijkt te gaan.

Ten opzichte van de voorgaande wedstrijd vonden er opnieuw een aantal wijzigingen plaats in de basiself van ’s-Heerenbroek. In tegenstelling tot vorige week was er een plek in de verdediging ingeruimd voor Wilhelm Kroeze. Dit had alles te maken met de afwezigheid van Bernard Stoel, die last had van een blessure. De defensie werd verder aangevuld met de inmiddels bekende namen Sander Pelgrom, Marcel v/d Kolk en Sander Wennemers. Het middenrif bestond ditmaal uit Wim Kwakkel, Martin van Ittersum en William Meuleman. Dit betekende voor Robert Palland dat hij genoegen moest nemen met een plaats op de reservebank. Verder vonden er ook in de voorhoede de nodige verschuivingen plaats. Jesper Wennemers raakte zijn basisplaats kwijt aan Gert Kwakkel, die geposteerd werd op de rechtsbuitenpositie. In de spits werd Henri v/d Stouwe gepositioneerd door trainer Wim Groen, dit had dan weer alles te maken met de verschuiving van William Meuleman naar het middenveld. Op de linksbuitenpositie werd William Dekker losgelaten en daarmee complementeerde hij de basiself van ’s-Heerenbroek.

De wedstrijd kende een gelijk opgaande start. Al snel werd duidelijk dat de sleutelspelers bij Zalk, waarmee ik de rest overigens absoluut niet tekort wil doen, middenvelder Jeroen v/d Bosch en linksbuiten Michel Hamer waren. Met deze wetenschap leek ’s-Heerenbroek in eerste instantie goed om te kunnen gaan, maar gaandeweg de eerste helft verloor ’s-Heerenbroek meer en meer de grip op beide heren, en daarmee ook op Zalk. Dit kwam overigens grotendeels door het feit dat ’s-Heerenbroek bijzonder slordig omging met haar balbezit, waardoor Zalk ook veel in de gelegenheid kwam om beide heren in stelling te brengen. Met name de aanval van ’s-Heerenbroek, zonder al te diep in te gaan op specifieke namen, bleek bijzonder ongelukkig in haar manier van spelen/voetballen/knooien.

Uiteindelijk leidde deze situatie dan ook tot de terechte 1-0 voor Zalk. Michel Hamer werd snel gevonden na slordig balverlies van ’s-Heerenbroek, snelde voorbij Wilhelm Kroeze en schoof de bal koelbloedig langs Jelmer Visscher: 1-0. Vrij snel na deze treffer kreeg Zalk een uitgelezen mogelijkheid op de 2-0, maar Sander Vinke (die de geblesseerde Aart Schreuder verving) zag zijn inzet tergend langzaam op de paal belanden, tot grote ontzetting van het massaal toegestroomde publiek uit Zalk. Vinke liet ’s-Heerenbroek dus in leven, en dit leverde uiteindelijk ook bijna de gelijkmaker op. Gert Kwakkel werd, na een spaarzaam goede combinatie van ‘s-Heerenbroek , vrijgespeeld door William Meuleman en kon op strooptocht richting het doel van Cor Straetemans. Kwakkel kreeg de bal echter teveel onder zich, waardoor zijn inzet kracht miste en uiteindelijk simpel door Straetemans gekeerd kon worden. Verder dan deze kans kwam ’s-Heerenbroek niet meer de eerste helft, wat tekenend was voor de onmacht die langzaam in het elftal sloop.

In de rust vonden geen verschuivingen plaats, waardoor dezelfde elf namen op het veld verschenen voor de tweede helft. ’s-Heerenbroek kwam sterk uit de kleedkamer en dit leverde na 50 minuten voetbal bijna resultaat op. Een corner van Gert Kwakkel, één van zijn weinige gelukkige balcontacten deze middag, belandde via Martin van Ittersum voor de voeten van Marcel v/d Kolk. De verdediger van ’s-Heerenbroek leek de bal voor het inschieten te hebben op 5 meter van het vijandelijke doel maar zag zijn inzet op de lijn gekeerd worden, waardoor Zalk met samengeknepen billen op een 1-0 voorsprong bleef staan.

Na deze kans voor de huidige nummer 10 van de vierde klasse C was het de beurt aan Zalk. Een voorzet vanaf de linkerkant bereikte Gerben Hamer, die in alle vrijheid de bal in ontvangst mocht nemen. Hamer vergat echter zijn tijd te nemen waardoor zijn inzet in de handen van Jelmer Visscher eindigde. Na dit moment vond trainer Groen het welletjes geweest en slachtofferde hij de zwak spelende Gert Kwakkel voor Jesper Wennemers. Even later werd Wilhelm Kroeze vervangen voor Robert Palland en uiteindelijk zou ook Niek Boersma nog zijn opwachting maken ten faveure van Sander Pelgrom. Met deze wissels kwam ’s-Heerenbroek overigens niet veel verder; de ploeg van trainer Wim Groen kreeg alleen via William Dekker nog twee kansen op de gelijkmaker, maar ook de clubtopscoorder had zijn vizier deze middag niet op scherp staan.

En zo kabbelde de derby langzaam richting het einde, zonder dat er nog echt noemenswaardige feiten naar voren kwamen. Uiteindelijk vond de leidsman het na 93 minuten voetbal goed geweest, waardoor ’s-Heerenbroek de punten aan Zalk moest laten. Dit betekent, zoals eerder gezegd, dat het seizoen voor ’s-Heerenbroek er eigenlijk zo goed als op lijkt te zitten. De groenhemden bezetten momenteel de tiende plaats op de ranglijst en spelen geen rol meer in de derde periode, waardoor het vlaggenschip van de vereniging zich geen illusies meer hoeft te maken voor dit lopende seizoen.

Aankomende zaterdag speelt ’s-Heerenbroek een thuiswedstrijd tegen EZC ’84 uit Epe. De gasten uit Epe bezetten momenteel de elfde plek op de ranglijst, waardoor deze wedstrijd gerust een middenmootkraker genoemd mag worden. De wedstrijd zal aanvang vinden om 14.30 uur op Sportpark Broekerland.

Bedankt voor het lezen en tot ziens!

zaterdag 22 september 2018
Bruchterveld