Wijthmen komt effectieve eerste helft 's-Heerenbroek niet meer te boven: 2-5

In de eerste competitiewedstrijd van het seizoen 2017-2018 is ’s-Heerenbroek goed uit de startblokken geschoten. De uitwedstrijd tegen Wijthmen, die traditioneel lastig is voor de ’s-Heerenbroekers, werd met 2-5 gewonnen. Wijthmen kwam de 0-3 ruststand niet meer te boven waardoor ’s-Heerenbroek de punten dankbaar in ontvangst mocht nemen na 90 minuten voetbal.

Zoals gezegd is de uitwedstrijd tegen Wijthmen voor ’s-Heerenbroek altijd een wedstrijd die traditioneel lastig is voor de groenhemden. Tel daar een voorbereiding van ’s-Heerenbroek bij op die verre van uitmuntend was en de voorspelling is gauw gemaakt: ’s-Heerenbroek gaat wederom het bijzonder lastig krijgen tegen Wijthmen.

Na een overweldigende motivatiespeech (waarvan ik de details maar achterwege laat) van nieuwbakken trainer Wim Groen toog ’s-Heerenbroek af naar het uiterste (licht)puntje van Zwolle. Men zou daar aantreden met Jelmer Visscher als doelbewaker. De linie voor hem, in vaktermen ook wel de verdedigingslinie genoemd, bestond uit Sander Pelgrom, Willem-Jan Rietberg, Sander Wennemers en Wilhelm Kroeze. Het middenrif werd gevormd door Mark Zieleman, Jonas Bastiaan en William Meuleman. De voorhoede werd gecomplementeerd door Gert Kwakkel, William Dekker en Jesper Wennemers. Deze elf namen moesten de basis voor succes vormen deze middag, en deden dat dus niet onverdienstelijk.

Na het startsignaal van de sterk fluitende leidsman probeerde Wijthmen het heft gelijk in eigen hand te nemen. De ploeg had in het eerste kwartier dan ook een licht veldoverwicht, wat resulteerde in enkele afstandsschoten waar doelman Visscher iedere keer weer een passend antwoord op had. ’s-Heerenbroek had tot dusver niet veel in de melk te brokkelen, totdat Gert Kwakkel anders besloot. De aanvaller van ’s-Heerenbroek reageerde het meest attent op een goede steekpass van captain Meuleman en schoof de bal beheerst onder de uitkomende doelman van Wijthmen door. Dit was een harde klap in het gezicht van de Zwollenaren, die daarna overduidelijk even aangeslagen waren.

Hier maakte ’s-Heerenbroek enkele minuten later goed gebruik van. Jesper Wennemers zette na een afgeslagen corner sterk door en veroverde de bal van zijn directe tegenstander. Wennemers pompte de bal de welbekende zestienmeter in waar William Dekker de bal dankbaar in ontvangst nam. Dekker kapte zijn tegenstander uit en lobte de bal, die wel enigszins getoucheerd werd onderweg, op mooie wijze over de kansloze doelman van Wijthmen heen. De scoringsdrift van ’s-Heerenbroek hield hiermee echter nog niet op. Na een lange bal van achteruit tastten twee verdedigers van Wijthmen gezamenlijk in het duister. De bal kwam voor de voeten van Gert Kwakkel terecht die hiermee vrije doortocht had richting het vijandelijke doelgebied. Kwakkel vond de doelman van Wijthmen echter (zoals wel vaker deze middag) op zijn pad onderweg. De keeper wist de inzet van Kwakkel met de voet te keren. De rebound kwam echter voor de voeten van de meegelopen Jesper Wennemers terecht. Voor Wennemers was het een koud kunstje om de bal uiteindelijk in het lege doel te deponeren waardoor ’s-Heerenbroek met een riante 0-3 ruststand ging rusten: 3 kansen, 3 doelpunten.

In de tweede helft was ’s-Heerenbroek echter behoorlijk minder effectief. Goede kansen (of mogelijkheden tot kansen) werden niet benut door de ’s-Heerenbroeker voorhoede. Met name Gert Kwakkel mocht zichzelf aanrekenen dat hij niet zijn tweede van de middag produceerde na goed voorbereidend werk van William Dekker. Aan de andere zijde wist Wijthmen echter wel het net te vinden na pakweg 60 speelminuten. Spits Schonewille strafte halfslachtig ingrijpen in de ’s-Heerenbroeker achterhoede genadeloos af. ’s-Heerenbroek mocht daarna van geluk spreken dat Schonewille niet direct zijn tweede van de middag maakte binnen een minuut. De spits pikte de bal direct na de aftrap op en kreeg hierbij vrije doortocht richting Jelmer Visscher. Zijn inzet ging echter nipt voorlangs en hiermee spaarde hij de ’s-Heerenbroekers aanzienlijk. ’s-Heerenbroek revancheerde zich tien minuten later weer op deze tegengoal. De sterk ingevallen Henri v/d Stouwe zette goed door over de rechterzijde en gaf William Dekker zijn tweede doelpunt van de middag op een presenteerblaadje. Dekker pakte deze handreiking met beide handen aan en faalde dan ook niet. Spits Schonewille schaafde zijn doelpuntenmoyenne daarna op tot 2 doelpunten door de ’s-Heerenbroeker defensie wederom te slim af te zijn. Stefan Gunnink verzorgde daarna het slotakkoord voor ’s-Heerenbroek. Hij reageerde het meest attent op de rebound nadat Gert Kwakkel wederom de doelman van Wijthmen op zijn pad vond.

Hiermee eindigde de wedstrijd in een 2-5 overwinning. Voor de ’s-Heerenbroekers uiteraard een goed resultaat, maar om de komende wedstrijden (tegen respectievelijk Zalk, VV Kampen en Wilsum) ook tot een succes te maken, zal de ploeg toch constanter moeten worden in haar spel en, in zowel aanvallend als verdedigend opzicht, minder steken moeten laten vallen. Genoeg werk aan de winkel dus nog voor de groenhemden, maar de eerste drie felbegeerde punten zijn in ieder geval binnen!

Aankomende zaterdag speelt ’s-Heerenbroek haar eerste thuiswedstrijd van dit seizoen. Het krijgt dan bezoek van niemand minder dan rivaal SV Zalk, dat in de eerste wedstrijd een degelijke 4-1 overwinning op HFC Storica boekte. Beide ploegen zullen, naar alle waarschijnlijkheid, vol voor de winst (moeten) gaan in dit duel om hun goede competitiestart een passend vervolg te geven. Genoeg redenen om te komen kijken dus!

Bedankt voor het lezen en tot ziens langs de lijn!

zaterdag 16 december 2017
VSW